Razigrani vrt

Dječji vrtić Bjelovar

Bjelovar, Trg A. G. Matoša 8a

 

 

Projekt  „Razigrani vrt“

 

 

U pedagoškoj godini 2017./2018. u dječjem vrtiću Bjelovar proveden je projekt ”Razigrani vrt”. Projekt je financiran od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a partneri u projektu bili su Dječji vrtić Bjelovar, Bjelovarska udruga za razvoj i zapošljavanje, IV. Osnovna škola Bjelovar te Socijalna zadruga Pružimo ruke.

Cilj projekta bio je osigurati stvaranje samoodržive oaze autohtonih sorti voća, povrća i ljekovitog bilja kod djece vrtićke dobi i djece nižih razreda osnovne škole. Svrha projekta bila je pridonijeti jačanju svijesti o očuvanju okoliša i prirode i zdravijem življenju.

U projekt je bilo uključeno oko 150 djece iz dječjeg vrtića Bjelovar (uključujući 5 djece s teškoćama u razvoju), 25 učenika IV. Osnovne škole koji su uključeni u vannastavnu grupu vrtlara i povrtlara ”Mali vrtlari”, roditelji djece uključene u aktivnosti, odgojiteljice dječjeg vrtića, učitelji osnovne škole,  članice socijalne zadruge „Pružimo ruke“, volonteri i suradnici.

Provedenim aktivnostima nastojali smo stvoriti uvjete za poticanje zdravog načina života, očuvanje okoliša i stvaranje dobrih navika od najranije dobi, kao i razviti motivaciju za više aktivnosti i boravka u prirodi. Kroz projekt nabavili smo  sadnice, sjeme i bilje kao i opremu potrebnu za održavanje  i očuvanje vrtova vrtića i škole.

Dodatna vrijednost projekta očituje se i u osnaživanju suradnje dječjeg vrtića i osnovne škole te stvaranje lakše i nesmetane prohodnosti djece iz vrtića u školu.

Polazište i opravdanost za projekt našli smo u Nacionalnom kurikulumu čija načela  čine vrijednosna uporišta, a to su fleksibilnost odgojno – obrazovnog procesa, partnerstvo  vrtića s roditeljima i širom zajednicom, osiguranje kontinuiteta u odgoju i obrazovanju te otvorenost za kontinuirano učenje i spremnost na unapređivanje prakse.

Vodič kroz ”Razigrani vrt” provesti će vas kroz aktivnosti stvaranja autohtone oaze voća, povrća i ljekovitog bilja, što je početak stvaranja svijesti o važnosti održivog razvoja.

Brošuru Razigrani vrt možete preuzeti >>ovdje<<