OBILJEŽAVANJE DANA KRUHA I DANA JABUKA U LISTOPADU U NAŠEM VRTIĆU

U listopadu se u vrtiću obilježavaju Dani kruha i zahvale za plodove zemlje i Dan jabuka. Djeca su zajedno sa svojim roditeljima prikupljala i donijela jesenske plodove poput lišća, kestena, oraha i sl, koje smo koristili u aktivnostima poput finemotorike, prebacivanja, ubacivanja, natjecateljskih igara (nošenje kestena na žlici), istraživačkim aktivnostima te životno – praktičnim aktivnostima koje su djeci ujedno bile i najzanimljivije. Donesene bundeve i tikve poslužile su nam za prigodno ukrašavanje našeg objekta koji sada prikazuje jesen u našem vrtiću. Surađujući s obližnjim OPG-om dobili smo priliku zajedno s djecom brati kukuruz, a to je većini djece bio prvi susret s takvim poslom. Djeca su zatim ruljila ubrane kukuruze a zrna smo iskoristili kao poticaj u matematičkim i predčitalačkim aktivnostima poput brojenja zrna, slaganja po predlošku slova, prebacivanje zrna pincetom iz posude u posudu.
Odgojne skupine šapice i jagodice sudjelovale su u kestenijadi, koja se održala u dvorištu našeg vrtića. Roditelji su se uključili u pečenje kestenja, a djeca su pratila i gledala kako se kestenje peče, kada su kesteni bili pečeni svi zajedno smo ih čistili i degustirali, atmosfera je bila vesela i djeca i roditelji bili su zadovoljni prigodnim druženjem.
Dane kruha obilježili smo na razini objekta gdje su sudjelovale sve tri odgojno-obrazovne skupine, od jaslica do starije vrtićke skupine. Djeca su kod kuće s roditeljima mijesila i pekla kruh i pekarske proizvode, koje su zatim donijeli u vrtić. U vrtiću smo napravili izložbu, nakon koje smo degustirali donesene proizvode. Djeca su s radošću prepričavala kako su sudjelovali u pripremi.
U hodniku našeg objekta oformili smo novi zajednički kutić, kutić pekarnice za kojim su djeca odmah pokazala interes. Vrlo rado igraju igru uloga tako što jedno dijete glumi tetu iz pekare, a ostala djeca dolaze i kupuju pekarske proizvode. Starija djeca pokazuju interes za slova pa ispituju odgojiteljice što piše na kojem plakatu i kako se zove koji pekarski proizvod.
Dan jabuka obilježili smo istražujući jabuku, njen izgled, okus… Izrađivali smo sok i savijaču od jabuke, a na prijedlog i inicijativu djece i kompot od jabuke. Ovim životno – praktičnim aktivnostima djeca su naučila kako samostalno pripremiti nešto za jelo, kako pravilno držati nožić, učili su kako se treba ponašati za vrijeme pripreme hrane te su naučili o tome da je potrebno uzeti samo onoliko koliko će pojesti, jer hranu nije lijepo bacati u smeće.

