5 dnevnih aktivnosti za roditelje koji rade od kuće

 5 dnevnih aktivnosti za roditelje koji rade od kuće

Djeca vole rutinu:

5 dnevnih aktivnosti za roditelje koji rade od kuće

Djeca po prirodi žele i trebaju vašu stalnu pažnju. Ne zanima ih jeste li na konferencijskom pozivu; žele vam pokazati svoj crtež – upravo sada. Ukoliko trenutno pokušavate balansirati poslovne i obiteljske obaveze u istom prostoru u potpunosti vas razumijemo. Upravo zato, donosimo vam savjete kako ćete lakše ostati usredotočeni na posao, dok u pozadini čujete tapkanje malih nogu u trku.

 

Kućanski poslovi

Nikada nije prerano započeti s kućanskim poslovima. Ponekad imate dijete na rukama i  morate obavljati kućanske poslove. Djeca žele biti uključena. Iako je možda lakše i brže obavljati poslove sami, roditelji bi trebali uključiti djecu u te aktivnosti kako bi se formirale dobre navike. Preporučamo da surađujete prilikom obavljanja kućanskih poslova, ne očekujte da će djeca napraviti apsolutno sve sama, ali nešto će sigurno napraviti. Obavljanje poslova po kući zajedno s djecom potiče učenje o suradnji i timskom radu. Trend nazvan „Life 101 classes“ ili „kućna ekonomija“ je trend pokrenut s ciljem učenja današnje djece o kućanskim poslovima kao što su glačanje, pranje odjeće te obavljanje sitnih popravaka kod kuće, budući da današnja djeca ne uče takve sadržaje kasnije u školi. Kućanski poslovi mogu biti zabavni za djecu pa primjerice možete organizirati natjecanje u spremanju kreveta! Budite kreativni!

Raspored igračaka

Roditelji mlađe djece koja se igraju s igračkama, ali i roditelji starije djece koja vole igrati online igre mogu eksperimentirati s rasporedom igranja. Djeci vrlo lako mogu dosaditi igračke ili igre koje imaju te često traže nove. Nakon što kupite mnogo novih igara, postoje one koji su djeci omiljene i one koje nikada ne zaokupe pažnju djeteta. Dio problema je taj što obilje mogućnosti može biti preplavljujuće. Jedno od rješenja je da igre i igračke razvrstate u košare, kutije ili vreće prema danima u tjednu. Onda dijete ima pristup igračkama i igrama koje su određene samo za taj dan u tjednu, kako bi ih počeli cijeniti i koristiti ono što imaju!

Učenje može biti zabavno!

Dijete u dobi od dvije do tri godine, u što ulaze i ona nešto mlađa kao i nešto starija djeca – ovisno o stupnju njihova individualnog razvoja, već imaju dobro razvijenu grubu motoriku. Sigurno hodaju, trče, skaču te su sada na redu igre kojima se potiče njihova koordinacija, ravnoteža, a počinje i proces razvoja fine motorike. Svakako potičite igre kroz koje će on/ona poboljšati svoju koordinaciju. Ako u kući imate dovoljno prostora za igre s lopticama, pokušajte što više vremena provoditi upravo u takvim igrama. To mogu biti vrlo jednostavne igre poput običnog dobacivanja loptice u kartonsku kutiju. Razvoj fine motorike možete poticati i kroz zabavu u kojoj će dijete najčešće sudjelovati samo. Djetetu ponudite da umeće, niže i presipava predmete, primjerice olovke ili slamke.

Stvaranje kreativnosti je kreativno stvaranje!

Kreativnost je proizvodna aktivnost. Angažirajte svoju djecu u stvaranju vrijednosti kroz izradu jednostavnih likova, igračaka ili instrumenata sa stvarima koje imate u kući, eksperimentirajući sa svojim osjetilima i maštom. Brojne su prednosti kreativnog izražavanja, uključujući poboljšanja u finoj motorici, samopouzadnju, ali i učenje novog načina razmišljanja.

Primjerice, ukoliko nemate dječje instrumente kod kuće, prvi zadatak za dijete može biti izgradnja vlastitog instrumenta od običnih predmeta za kućanstvo – što je izazov sam po sebi. Nakon toga, mogu pokušati proizvesti različite vrste zvukova sa svojim inovativnim instrumentom.

 

Fitnes tijela i misli

Iako nam ograničenja nameću manje kretanja, ne zaboravite se kretati na drugačije načine. Kretanje može biti jednostavna 5 – 10 minutna rutina za početak vašeg dana! Neki prijedlozi su upotreba aplikacija ili videa, u kojima vaše dijete ponavlja kretnje osobe na ekranu. Naravno, preporučamo da se i vi priključite, ako imate mogućnost ili u pauzama od posla. Možete i kreirati jednostavan ples za sebe i svoje dijete, koje dijete kroz dan može uvježbavati. Također, jedan od zadataka za vaše dijete može biti da osmisli par plesnih pokreta koje ćete vi ponoviti nakon radnog dana. U zdravom tijelu, zdrav je duh!

 

Više primjera za pojedina područja možete pronaći u aktivnostima koje su osmislili naši odgojitelji!

 

Maja Lazić, stručni suradnik defektolog

Podijeli s prijateljima!