Čitajte im

Čitajte im

Poštovani roditelji, bake, djedovi i svi oni koji u ovim vremenima vodite brigu o našim najmlađima!

Pred nama odraslima je veliki izazov u novonastaloj situaciji u Hrvatskoj : kako organizirati vrijeme predškolcu kad su zatvorene predškolske ustanove? Moramo priznati da je izazov veliki i nije lako zadovoljiti razigranog predškolca punog znatiželje i želje za novim znanjima i iskustvima.

Djeca moraju biti u zatvorenom prostoru, nema slobodne igre vani, a svi socijalni kontakti, komunikacija i druženja odvijaju se unutar obitelji.

Svjedoci smo kako nam mediji i psiholozi savjetuju da iz ove socijalne izolacije polučimo i nešto pozitivno : druženje i provođenje više vremena u provođenju raznih zabavnih aktivnosti u kojima će uživati i djeca i roditelji.

Jedna takva aktivnost je i čitanje. O važnosti čitanja djeci slušali ste na roditeljskim sastancima i čitali u info kutićima za roditelje i zato ću samo naglasiti nekoliko stvari .

Nikad nije prerano za početi čitati – male bebe umiruje majčin glas

Dobro je da postoji doba dana za čitanje – sada kada smo stalno s djecom kod kuće nastojte     barem 15 minuta dnevno čitati. Djeca vole čitati slikovnice i slušati priče zato im ne ograničavajte to zadovoljstvo. Sada je dobro bilo koje vrijeme za čitanje.

Čitajte onoliko dugo koliko djeca vole slušati

Uzmite dijete u krilo tako da ono može listati i gledati slikovnicu (razvijate bliskost s djetetom)

ŠTO NAKON ČITANJA ?

Manje dijete potaknite da pokaže nešto iz slikovnice npr. životinju, predmet, lik i sl. U tom slučaju slikovnica postaje tražilica. Ne zaboravimo da djeca jasličke dobi vole zvučne slikovnice. Oponašajte zvukove ili  glasove s djetetom.

Sa starijom djecom bilo bi dobro porazgovarati o pročitanom, o likovima, što im se svidjelo u priči, koja je pouka i kako su djeca uopće doživjela priču. Igrajte se riječima, stvarajte rimu, pjevajte, uključite djetetovo ime u priču, mijenjajte početak  i kraj priče. Crtajte i glumite….. Najvažnije da uživate s djetetom.

Preporuke što čitati  nađite na linkovima: preporuka dobrih slikovnica – čarobni svijet bajki

Dijete vrtić obitelj br. 66 zima 2011/2012

Posjetite dječji odjel Narodne knjižnice “Petar Preradović”

DJEČJI ODJEL KNJIŽNICE

Mnoštvo stihova i priča za djecu možete naći na Lukinom portalu za djecu i obitelj.

PJESMICE ZA DJECUPJESMICE ZA BEBE

UŽIVAJTE U VREMENU S VAŠOM DJECOM. TO JE I NAČIN DA LAKŠE PREBRODITE OVA VREMENA I NE ZABORAVITE

OSTANITE DOMA!

 

Ines Tomić, stručni suradnik pedagog

Podijeli s prijateljima!