ERASMUS+ edukacije u Španjolskoj

ERASMUS+ edukacije u Španjolskoj

Danijela Kos i Ivana Turković odgojiteljice iz Dječjeg vrtića Bjelovar, u sklopu Erasmus+ projekta ˝Novo mišljenje, nove mogućnosti˝, boravile su u Španjolskoj, gradu Alicante od 8. listopada do 14. listopada 2023. godine. Riječ je o projektu koji je usmjeren na podizanje kvalitete odgojno-obrazovne prakse i kontinuirano stručno usavršavanje.

Za početak predstavljen je organizator i program, te upoznavanje obilježja i, raznolikosti Španjolske osobito područja Alicante (upoznavanje znamenitosti, kulturnih i povijesnih građevina…). Na edukaciji naziva ˝Mindfulness & meditation: well – being at school and life˝ sudjelovala je odgojiteljica Danijela Kos. Ostali sudionici tečaja bili su polaznici iz Poljske, Mađarske, Austrije, Finske i Hrvatske. Edukacija se temeljila na izlaganjima vezanim za značenje mindfulnesa, načine prakticiranja te tehnike, njezine prednosti te praktične vježbe. Polaznici su se upoznali s vježbama meditacije, aktivno slušanje kao i za usvajanje asertivne komunikacije te načinima nošenja sa stresom i stresnim situacijama. Dotaknuli su se i emocija kao bitne sastavnice našeg bića te provodili vježbe za prepoznavanje, imenovanje i opisivanje emocija te vidjeli primjer aktivnosti – emotion diary. Uz mnoge video prikaze, razgovore, iznošenje mišljenja i stavova razgovarali su o unutrašnjem govoru, kako ga zaustaviti i transformirati u pozitivne misli. Osim tehnika mindfulnesa i vježbi za njegovo provođenje polaznici su zajednički, međusobno se družeći, upoznavali kulturu i gastronomiju Španjolske, kuhali tradicionalno jelo paelju. Posjetili su najstariji muzej u Europi te otišli na grupno upoznavanje otoka Tabarce.

Ivana Turković sudjelovala je na edukaciji pod nazivom ˝Innovative Methodologies and ICT tools in the Classroom˝. Većinu polaznika činili su državljani Njemačke. Svi sudionici najprije su se upoznali s aplikacijama koje će koristiti tijekom edukacije. Aplikacije koje su koristili su: Quizlet, Quizizz, Cardboard App, Magic T-Shirt, Body Cards, Goosechase, ChatGPT. Također, upoznali su se s Edpuzzle app pomoću koje su tražili videa na platformama, uređivali ih, prilagođavali te ih slali na druge uređaje. Osim rada na aplikacijama, polaznici su se dijelili u grupe i sudjelovali u radionicama koje su uključivale: zajedničko čitanje, verbalne igre, kooperativne mentalne mape, projektno učenje, rubrike i mnoge druge.
Na kraju edukacija svi sudionici dobili su certifikate, a odgojiteljice Danijela i Ivana s usvojenim novim znanjima i idejama vratile su se u Bjelovar gdje, obogaćene novim iskustvom, prenose doživljaje i novostečena znanja djeci, kolegicama i roditeljima.

Podijeli s prijateljima!