IGRE KOJE MOŽETE PROVESTI S DJECOM

IGRE KOJE MOŽETE PROVESTI S DJECOM

Upoznavanje, važnost i izazov Vašim i dječjim osjetilima različitim igrama prilagođenim za Vas i Vaše dijete pripremila je odgojiteljica Tamara Turković.

IGRE KOJE MOŽETE PROVESTI S DJECOM:

  1. VODIČ „SLIJEPOGA“

Potrebno:

  • Komad tkanine za povez za oči
  • Kućanski predmeti

Ova aktivnost osim što je zabavna naučiti će vas da cijenite svoje osjetilo vida. Zavežite povez preko očiju, a dijete je vaš vodič. Aktivnost se odvija u sigurnom prostoru (npr. zaštitite stube ili potencijalno opasne dijelove vašeg doma). Dijete će Vas voditi po kući, savjetovati vam kako da jedete i pijete, pomagati će vam da sjednete, uhvatite loptu… Ova aktivnost može biti vrlo zabavna ako dijete pokuša objasniti radnje koje obično uzimamo zdravo za gotovo, kao što je uporaba nekog alata.

 

  1. TOČKE, TOČKE, TOČKE

Potrebno:

  • Papir
  • Pribor za crtanje

Ovo je zanimljiva promjena uobičajenih aktivnosti slikanja ili crtanja koje će vašem djetetu otvoriti potpuno nov svijet boja i oblika. Pravilo je jednostavno, bilo da slika kistom, skicira običnom ili kemijskom olovkom  dijete smije upotrebljavati jedan jedini uzorak-točke. Nekoj je djeci lakše da se crtež prije lagano skicira prije no što počne s točkanjem, umjesto toga možete upotrijebiti crteže iz bojanke. Novost koju možete uvesti je da dijete koristi samo osnovne boje: crvenu, plavu i žutu i da ih „miješa“ postavljajući točkice različitih boja vrlo blizu jedne drugima. Iz blizine izgledat će kao odvojene crvene i plave točkice, ali ako se odmaknete metar ili dva, vidjeti ćete sjajnu ljubičastu.

 

  1. PJESMA SRCA

Potrebno:

  • Samo vaše vrijeme

Djeca vole učiti o tome kako radi njihovo tijelo, a otkucaji srca dobar su način da ih se potakne na razmišljanje o krvožilnom sustavu. Najprije djetetu objasnite da je srce crpka, neka nasloni uho na vaša prsa kako bi čulo tu-tup, zvuk otkucaja srca. Nakon toga objasnite mu kako izgleda krvožilni sustav, kao niz cjevčica koje odvode krv od srca u pluća i sve druge dijelove tijela, pa se vraćaju natrag u srce. Pokažite djetetu načine slušanja i mjerenja bila na svom zapešću ili vratu. Pokažite kako razne aktivnosti ubrzavaju ili usporavaju rad srca: trčanje, skakanje, ležanje na podu uz duboko disanje… Mlađa će djeca svoje bilo doživljavati jednostavno kao sporije ili brže, a sa starijom djecom pogledajte na sat, označite početak i završetak i pustite ih da broje. Tu aktivnost možete sačuvati za kišni dan: ispitajte bilo svog djeteta nizom aktivnosti i završite lijepim dugim odmorom na podu ili u naslonjaču.