IGRE S LOPTOM KRPENJAČOM

IGRE S LOPTOM KRPENJAČOM

Današnja djeca vjerojatno nisu čula za loptu od krpa – krpenjaču. Našim djedovima i bakama to je bila česta igračka, a djeca je uopće ne poznaju. Ovo je krasna prigoda da svoju djecu upoznate s krpenjačom i prenesete im dio tradicijskih igara iz prošlosti.

Nije potrebno neko posebno umijeće, već samo malo vremena i volje i originalna igračka za vaše dijete bit će brzo gotova. Nisu samo mame vješte s iglom i koncem, u vrtićkim druženjima vidjele smo dosta spretnih i kreativnih očeva. Ovakvim aktivnostima sigurno ćete se zabaviti i prisjetiti se nekih vještina koje se danas manje koriste.

Za izradu krpenjače su vam potrebne stare čarape, iznošene majice, komadići spužve ili neki ostaci krpica, škare, igla i konac.

Što god vam je pri ruci od materijala možete izrezati ili istrgati na manje komade ili trakice (dijete vam u tome može pomagati u skladu s dobi). Manje komade je lakše formirati. Stavite ih u staru čarapu i oblikujte loptu veličine po želji. Krajeve odrežite kako vam odgovara i zašijte.

Lopta može ostati ovakva, a ako vam se sviđa možete izrezati komadiće raznog materijala i sašiti izvana da bude šarenija i veselija. Ostavite li loptu bez šarenih krpica dijete ju može ukrasiti markerom ili napišite ime djeteta.

Svako dijete u obitelji može imati svoju posebnu loptu – takvu ne možete nigdje kupiti.

Kad ste gotovi preostaje vam samo igrati se……

 

Nekoliko prijedloga za igru:

– igra pijevca (dvoje se dodaje, treći u sredini treba uhvatiti loptu)

– dodavanje lopte na različite načine ( baciš loptu i pljesneš, stojiš s prekriženim nogama, stojiš na jednoj nozi…)

– ubacivanje lopte u koš za otpatke

– spuštanje lopte niz kosinu (roditelj na jednoj strani podigne stolić, a dijete na drugoj treba uhvatiti loptu)

– gađanje mete na zidu

– koturanje lopte od jednog do drugog

 

Vjerujemo da će se djeca veseliti ovakvim aktivnostima!

Veliki pozdrav

Ančica Šiprak

Snježana Krmpotić

Podijeli s prijateljima!