Izlet očima roditelja: Zvjezdice posjetile Grgin konak

Izlet očima roditelja: Zvjezdice posjetile Grgin konak

Dana 22.10.2022., Grgin konak posjetila je vrtićka skupina Zvjezdice, zajedno sa svojim obiteljima i odgojiteljicama Ivanom Pavić i Marijom Beljan.

Nekoliko dana prije polaska, djeca su dobila par kratkih savjeta kako se ponašati među mnogobrojnim životinjama koje će posjetiti i što od hrane/potrepština mogu pripremiti za životinje (hvala teta Ivana!).

Na samom ulazu u konak, uz Grgu (Hrvoje Gregurić), dočekali su nas emui, koze, mačke, ovca, guske, patke, lane, labudovi i svinje koji slobodno šeću po imanju i vesele se gostima. Životinje su u stopu pratile djecu i znatiželjno iščekivale poklone što su im djeca donesla. Grga je djeci podijelio košarice i krenula je priprema hrane za životinje. U Grginoj kući rezale su se jabuke, mrkve, pripremao se kukuruz, pšenica. I onda je istovremeno krenulo oduševljenje, veselje, strah, smijeh, oprez – djeca su sa košaricama krenula na imanje, životinje su počele prilaziti i jesti. Bilo je tu i ‘krađa’ hrane iz dječjih košarica jer se životinje ne boje već vrlo rado prilaze svakome. Djeca su slobodno mogla dotaknuti životinje, bilo je padova i ustajanja, puno hihota i čuđenja!

U posebnim kućicama i ograđenim predjelima na imanju nalaze se golubovi i paunovi. Na drugom dijelu imanja nalaze se krave, konj, poniji, magarci, svinje i koze. I tu smo imali pristup, no dogovor je bio da ne hranimo životinje (prije ulaska u taj dio, smjeli smo im preko ograde dati hranu).

Tijekom cijelog posjeta, Grga je pričao priče o životinjama koje su stigle u Grgin konak. Većina priča ima neki tužan početak jer se radi o ozlijeđenim, neželjenim ili napuštenim životinjama, ali na kraju djeca imaju priliku vidjeti većinu tih životinja tamo kako su zbrinute i sretne. Životinje imaju imena, što je posebno oduševilo djecu!

Bio je to jedan predivan izlet, harmonija mnoštva različitih životinja, prirode i čovjeka na jednom mjestu. Ako volite životinje, svakako posjetite Grgin konak jer vidjeti to sve uživo je zaista neprocjenjivo!

Grgin konak (https://grgina-arka.hr) sjedište je Udruge za zaštitu životinja, prirode i društva “Grgina arka” i utočište za nezbrinute, zlostavljane, ranjene i neželjene životinje

Savjeti – ne nositi svjetlucavu odjeću, životinjama pružiti hranu na ispruženom dlanu, ne trčati

Roditelj
Marina Kanešić

Podijeli s prijateljima!