Kako pomoći djetetu nakon potresa?

Kako pomoći djetetu nakon potresa?

Poštovani roditelji,

u okolnostima dugotrajne socijalne izolacije zbog sprečavanja širenja pandemije virusa COVID-19 te traumatska iskustva vezana uz potres – važno je osvijestiti kako se osjećamo, koje misli i ponašanja proživljavamo kao i pokušati usvojiti neke tehnike koje nam mogu pomoći u nošenju sa svime time. Vodeći računa i brinući se o vlastitom mentalnom zdravlju posredno se brinemo i za mentalno zdravlje naše djece.

Obitelj je temelj djetetova osjećaja sigurnosti i zaštićenosti. Poduzimanje akcija da bi se očuvalo ili poboljšalo mentalno zdravlje i dobrobit svih članova obitelji doprinosi i djetetovoj dobrobiti.

Kako bismo Vam pomogli da se lakše snađete, bolje razumijete i nosite se sa svojim osjećajima i reakcijama te pomognete djeci sa njihovim,  pripremili smo za Vas nekoliko edukativnih tekstova, brošura i kratke vježbe za djecu i odrasle, preuzetih sa stranica specijaliziranih institucija psihosocijalne pomoći.

Ne zaboravite, budite nježni i blagi prema sebi i svojim najmilijima, dopustite sebi i drugima osjećati i pokazati te osjećaje. Osjećaji, ponašanja i misli koje trenutno imamo su u potpunosti normalni, normalna su reakcija na ovu nenormalnu situaciju u kojoj smo se našli.

Ovdjezemska - vježba opuštanja za djecu

Pripremila psihologinja Melita Cazin

Podijeli s prijateljima!