POVRATAK DJECE U VRTIĆ NAKON PERIODA IZOLACIJE ZBOG EPIDEMIJE COVID-19

POVRATAK DJECE U VRTIĆ NAKON PERIODA IZOLACIJE ZBOG EPIDEMIJE COVID-19

Poštovani roditelji, povratkom djece u vrtić nakon skoro dva mjeseca izbivanja djeca će se susresti s određenim promjenama – od samog ulaska u vrtić do boravka u njemu. Kako biste se mogli pripremiti za promjene koje nas sve očekuju molimo odvojite nekoliko minuta i pročitajte ovaj članak.

Prije ponovnog polaska djece u vrtić poželjno je da ih pripremite na to sukladno njihovom razvojnom stadiju, tj. stupnju razumijevanja situacije. Iako su djeca prošla prilagodbu na vrtić, sadašnji ponovni dolazak u vrtić će ponovno zahtijevati prilagodbu djece.

Nekoliko je razloga zašto je tome tako.

Prvo, djeca već uistinu dug period nisu bila u vrtiću i mnoga su se ”odvikla” od vrtićkog ritma – ranojutarnje buđenje, ritam dnevnih aktivnosti u vrtiću i kod kuće i sl. Sam povratak na ”onaj stari ritam dana” zahtijeva od djece prilagodbu.

Također, djeca najviše od svega vole biti s roditeljima i u njihovoj blizini te su u ovom periodu kad smo svi bili primorani više boraviti u svojim kućama, navikli uživati s roditeljima – zajedno se igrati i općenito zajednički provoditi vrijeme. Povratak u vrtić znači ponovno odvajanje od roditelja na određeni vremenski period, a to također od djeteta zahtijeva prilagodbu.

Sigurno ste s djecom već razgovarali o tome da ponovno kreću u vrtić, no vrlo je važno razgovarati i o promjenama koje će ih tamo dočekati – promjenama u načinu dolaska i odlaska iz vrtića, promjenama u funkcioniranju skupina, promjenama u ritmu dana, uvođenju nekih novih pravila i sl.

Kad razmišljaju o povratku u vrtić, mnoga djeca zamišljaju da će se vratiti na staro, njima već poznato (u skladu s onim što su već iskusila). Zbog epidemije Covid-19 djeca će se morati suočiti s promjenama i naučiti nova pravila ponašanja. Sve to može biti uznemirujuće za mlađu djecu ili onu koja su osjetljivija na promijene te će neka djeca trebati više vremena, podrške i strpljenja od odraslih kako bi se navikla na nove okolnosti boravka u jaslicama i vrtiću.

Djecu je potrebno pripremiti za nova pravila prilikom dolaska u vrtić, boravka u vrtiću i odlaska kući.

PROMJENE U NAČINU DOLASKA I ODLASKA IZ VRTIĆA

Pripremite dijete da će se prilikom dolaska u vrtić primopredaja djeteta odgajateljici obavljati na ulaznim vratima vrtića po unaprijed određenom vremenu dolaska i na unaprijed određeni način te da će možda morati pričekati na red (poštujući fizički razmak od 2 metra). Djetetu navedeno objasnite pozivajući se na njemu već poznate situacije, npr. čekanje u redu s razmacima ispred dućana.

Razgovarajte s djecom o tome da nećete moći ući s njima u vrtić već će ga/ju (dijete) u sobu dnevnog boravka otpratiti odgojitelj.  Rastanak od roditelja će biti na ulazu u vrtić, nakon čega dijete u pratnji odrasle osobe odlazi do sobe dnevnog boravka. Objasnite djetetu da će prije ulaska u sobu dnevnog boravka obavezno morati u kupaonici oprati ruke.

Također, prilikom odlaska iz vrtića roditelj će preuzeti dijete u određeno vrijeme ispred glavnog ulaza. Objasnite djeci da su te mjere potrebne kako bismo prevenirali širenje virusa. Treba li Vam dodatna pomoć u objašnjavanju situacije s virusom, na vrtićkoj web stranici možete naći slikovnice i upute kako s djecom razgovarati o koronavirusu.

BORAVAK U ODGOJNIM SKUPINAMA

Nažalost, za većinu djece nećemo moći osigurati boravak u vrtiću na koji su navikli – boravak sa svojim odgojiteljima, svojim prijateljima iz grupe u „njihovoj“ sobi dnevnog boravka. Provedba posebnih naputaka HZJZ i epidemiološke mjere zahtijevaju formiranje novih skupina s maksimalno  9-tero djece u skupini, a nakon formiranja skupine djece, 14 dana od početka primjene ovih uputa uključujući neradne dane, ne primaju se nova djeca u skupinu. Odgojiteljice vrtića raspoređene su na rad po 14-dnevnim turnusima te dio njih, u skladu s preporukama HZJZ, ne može raditi. Objasnite djeci da je ovakav raspored rada privremen, a kako biste im ga približili usporedite ga s radom za vrijeme ljetnog perioda i spajanja djece iz različitih odgojnih skupina.

Razgovarajte s djecom i pripremite ih da će sobe dnevnog boravka djece imati nešto manje  materijala za igru. Nažalost, neki djeci omiljeni centri trenutno neće biti  dostupni ili će imati manje materijala za igru. Po preporuci HZJZ  mogu se koristiti samo materijali koje je moguće oprati deterđentom i vodom. Preporučeno je da djeca što više vremena provode na zraku (dvorište, terase). Prilikom boravka na zraku, a u skladu s preporukama HZJZ, potrebno je izbjegavati aktivnosti koje ubrzavaju i produbljuju disanje (poput brzog trčanja), a strogo je zabranjeno korištenje pješčanika. Također, trenutno se treba izbjegavati druženje djece  iz različitih odgojnih skupina na vanjskom i u unutrašnjem prostoru vrtića.

U vrtiću će se pojačano provoditi mjere higijene (pranje ruku prije obroka, poslije brisanja nosa, poslije korištenja toaleta, po povratku s boravka na zraku i sl.) te Vas molimo da ih već kod kuće podsjetite na potrebu pojačanog održavanja higijene.

Mi se uistinu veselimo povratku djece u vrtić i tome da vrtićem nakon dugo vremena odzvanja dječji smijeh i veselje.

 

Pripremila:

Melita Cazin, stručna suradnica psihologinja

Podijeli s prijateljima!