PRIČA “Vuk koji je htio biti druge boje”

PRIČA “Vuk koji je htio biti druge boje”

Bio jednom jedan veliki crni vuk. Crna mu je bila previše tužna.

PONEDELJAK – Vuk je isprobao zelenu. Umočio je šapu u kantu sa zelenom bojom i natrackao se po tijelu. Kad se sasvim osušila, pogleda se u zrcalo i uskliknu: “Strahota! Pa izgledam kao velika žaba. Nije dobro!”

UTORAK – Vuk je navukao crveni vuneni pulover koji mu je naštrikala baka i još par grimiznih čarapa. Kad je bio cijeli crven, pogledao se u zrcalo I uskliknuo: “Vrapca mu cvrkutavoga, sad izgledam kao Djed Mraz… A ja ne volim Božić! Nije dobro!”.

U SRIJEDU se vuk ušuljao k seljaku i ubrao mu sve ruže iz vrta. Zatim se po cijelom tijelu prekrio cvjetnim laticama. Kad je bio cijeli ružičast, pogledao se u zrcalo i uskliknuo: “Bljak!” Sad sam kao princeza… Nije dobro!”

ČETVRTAK – Vuk je uronio u kadu ledene vode. Bilo mu je tako hladno da je iz kade izašao potpuno plav. Cvokoćući zubima pogledao se u zrcalo I uskliknuo: “Brrrrr! Od p-p plave j-j jako l-l-loše i-izgledam. N- nije d-d-dobro!”

U PETAK je vuk pojeo cijelu košaru naranči. Zatim se po cijelom tijelu pažljivo oblijepio korom. Kad je završio, pogledao se u zrcalo i uskliknuo; “Grozota! Izbliza izgledam kao divovska mrkva, a izdaleka sam nalik na lisicu! Nije dobro!”

U SUBOTU se vuk uvaljao u blatnu baru. Kad je bio cijeli smeđ, pogledao se u zrcalo i uzdahnuo: “A joj,joj… Sad više nisam ni na što nalik… Osim toga, svrbi me i smrdim. Nije dobro!”

U NEDJELJU je vuk otišao u lov na pauna. Našao je jednoga koji je mirno spavao i očerupao ga. Kad se okitio paunovim perjem, pogledao se u zrcalo i uskliknuo: “Oh! Kako  sam sada lijep!” Ali isto su to mislile i sve vučice u okolici. Po cijele su se dane vrtjele oko njega i šaputale mu na uho: “O, kako si lijep, vuče moj!”  Jadni raznobojni vuk nije imao ni časka mira! Jedne večeri na rubu živaca, vuk se pogledao u zrcalo i rekao: “Ništa to nije dobro! Ne želim više biti ni zelen, ni crven, ni ružičast, ni plav, ni narančast, ni smeđ, ni raznobojan. Ipak mi se sviđa da budem kao vuk.

 

PITANJA

Što je mučilo vuka?

Koji je dan bio crvene boje?

Što je napravio kako bi bio plave boje?

Koji dan je vuk otišao u lov?

Koga je vuk ulovio i što mu se dogodilo nakon toga?

Što je vuk odlučio na kraju priče?

 

NACRTAJ VUKA SA DRVENIM BOJICAMA. OBOJI VUKA U ONOJ BOJI U KOJOJ TI SE U PRIČI NAJVIŠE SVIDIO.

Pripremila odgojiteljica Ana Halgaš

Podijeli s prijateljima!