Skupina “Loptice” sudionik međunarodnog projekta “Say hello to the world”

Skupina “Loptice” sudionik međunarodnog projekta “Say hello to the world”

Ove pedagoške godine skupina “Loptice”  uključila  se u međunarodni projekt  “Say hello to the world”  kojim se djeca u vrtićima i školama međusobno povezuju preko video mreže.

Na taj način djeca se međusobno vide, razmjenjuju pozdrave (verbalno i mahanjem) i uče prepoznati strane riječi tj. riječi iz njima nepoznatog jezika. Naglasak je i  na upoznavanju  različitih kultura, običaja i načina života. Djeca mogu jedna drugima pokazati različite igre,  pjesme koje pjevaju,  okruženje u kojem žive, što vole jesti od hrane, koji jezik govore.

Cilj  projekta je motivirati djecu na upoznavanje okruženja u kojem žive, međukulturalnih razlika, razvijati tolerantnost i osvještavati važnost zdravog okruženja. Na taj način  pripomažemo kvalitetnijem životu, većoj solidarnosti i poštovanju, posebno sada kada svijet postaje sve otvoreniji i dostupniji.

Tijekom projekta djeca će kroz program “Pet prstiju”  upoznati  teme:

  • Palac- Ovo sam ja
  • Kažiprst – Ja i moja obitelj
  • Srednji prst – Ja i moj vrtić
  • Prstenjak – Ja i moj grad
  • Mali prst – Ja i moja država
  • Dlan – zaključak

“Ovo sam ja” djeca su imala priliku bolje upoznati sebe kroz aktivnosti kao što su promatranje sebe u ogledalu, socijalne igre upoznavanja i predstavljanja, crtanje sebe po promatranju, izražavanje mišljenja o tome što mogu/ ne mogu ili vole/ne vole, promatranjem svojih individualnih razvojnih mapa.

S vrtićem  partnerom  “Traukinukas”  iz Litve u prvom video javljanju  u studenom, 2023. djeca su se predstavila pokazujući natpise s imenima koja su izradila s roditeljima te su prijateljima iz Litve pokazala igru s pjevanjem “Mi smo djeca vesela”.

Trenutno se pripremamo za drugo video javljanje na kojem će djeca predstaviti svoje obitelji.

Odgojiteljice: Klaudija Krmpotić, odgojitelj savjetnik

Ivana Perišić, odgojitelj

Podijeli s prijateljima!