TRI LEPTIRA

TRI LEPTIRA

Čitanje ili pričanje priča donosi brojne dobrobiti za djetetov razvoj. Proširuje djetetov rječnik, pomaže im da se osjećaju sigurno i razvijaju dječju maštu. Takva zajednička aktivnost produbljuje privržen odnos roditelja i djeteta. Odaberite  s djetetom mjesto za pričanje priča, udobno se smjestite i ispričajte mu priču.

Priča: TRI LEPTIRA /Njemačka narodna priča/

 Jednog sunčanog dana tri su leptira letjela iznad zelene livade: bijeli, crveni i žuti. Oni su se razigrano spuštali čas na jedan, čas na drugi cvijetić. Odjednom nebo su prekrili tamni oblaci. Počela je padati kiša. Leptiri su požurili prema svome domu, ali našli su zatvorena vrata. Ostali su na kiši. Krila su im postajala sve teža i teža. Kad su u vrtu ugledali veliki bijeli cvijet ljiljan, odletjeli su do njega. Tražili su: “Bijeli ljiljane otvori svoje latice da se sklonimo od kiše “. Ljiljan odgovori: “Bijelog leptira mogu primiti, a crvenog i žutog ne mogu!” Bijeli leptir tada reče: “Ako ne ćeš primiti i moja dva prijatelja hvala ti na  gostoprimstvu !” i sva trojica odletješe.

 Kiša je padala sve jače.

Leptirići ugledaše crveni, krupan tulipan. Požuriše k njemu i ljubazno ga zamoliše: “Dobri tulipane, dopusti da se sklonimo u tvoju kućicu. Kiša će nas upropastiti. “Neka uđu crveni i žuti. Bijelog leptira ne primam!”- reče tulipan. “Tvoja nam zaštita ne treba ako ne primaš svu trojicu. Radije  ćemo zajedno umrijeti nego ostaviti svoga prijatelja!”- rekoše uvrijeđeno crveni i žuti i odletješe. Taj razgovor čulo je Sunce. Odmah je rastjeralo oblake. Zasjalo je toplo i osušilo krilca leptirićima.

 Oni su ponovo poletjeli na livadu. Igrali  se sve do večeri, a onda se vratili kući i slatko zaspali.

 

Nakon ispričane priče možete porazgovarati o priči…Evo nekoliko pitanja koja vam mogu pomoći:

–  Koje su boje bili leptirići?

–  Koliko ih je bilo?

–  Što se dogodilo?/vremenske prilike/

–  Koje je boje bio prvi cvijet?

–  Kako su leptirići pokazali da su pravi prijatelji?

–  Tko im je pomogao?

Dobar je to način za poticanje djeteta na govor, prepričavanje i da vam odgovara punim rečenicama.

Priča vam može biti i poticaj da sa djetetom napravite leptirića, a za to će vam trebati:

Rola od toaletnog papira /za trup /

Kolaž papir /krila, ticala, oči/

Ljepilo

Škarice

Neka to bude leptir najljepših boja upravo onako lijep i čaroban kakvog želi vaše dijete!

Vole Vas odgojiteljice  Melita i Ivanka

Podijeli s prijateljima!