Učimo o životinjama, gosti vrtića u Naselju Ban Jelačić: veterinarka i lovac

Učimo o životinjama, gosti vrtića u Naselju Ban Jelačić: veterinarka i lovac

Djecu u naselju Ban Jelačić u skupini “Sovice” razveselili su gosti koji su im mogli odgovoriti na puno pitanja koja si postavljaju pri istraživanju života životinja, posebno u ovim zimskim uvjetima. Proširivanju dječjeg znanja pomogli su gosti: veterinarka Sanela I lovac Tomislav.

Pitanja su bila nebrojena, djeca su željela saznati da li je biti lovac opasan posao, kako se postaje lovac, načine na koji lovci hrane životinje koje ne spavaju zimski san, gdje im stavljaju hranu, što kad se sretne neka životinja i da li su stvarno neke životinje opasne?

Saznali su kako životinje znaju kada je vrijeme za buđenje i na koje načine tragovi u snijegu lovcu pomažu I što može iz tragova saznati o životinjama. Što sve od opreme lovac mora imati, čemu mu služi dalekozor. Neka djeca su se prvi puta susrela s dalekozorom i gledanje kroz njega bio je pravi doživljaj.
Istinsko oduševljenje je izazvao susret s lovačkim psom koji je pokazao svoje lovačke vještine.
Prave rendgenske snimke slomljene noge od srne, načine stavljanja gipsa životinjama, kako se liječe I da za ozdravljenje moraju piti sirup i tablete saznali smo od naše gošće veterinarke Sanele.
Djecu je jako zanimalo kako pomoći ako se neka životinja smrzne u snijegu (npr.zečić)? Saznali su da se mora posušiti ručnikom ili fenom, zamotati u dekicu, stavi mu se termofor da se dobro ugrije. Kad ozdravi svaku životinju moramo pustimo u prirodu, a tu može pomoći lovac koji vrati životinju u šumu.
Pričali smo o ježu i kako mu izgleda nastamba, te naučili važno pravilo da ne uzimamo životinju iz njenog gnijezda jer ju je mama tamo ostavila dok je otišla pronaći hranu.
Puno toga nas je zanimalo o poslu veterinarke, saznali smo da je liječila puno različitih životinja: ježeve, papige, iguane, kuniće, degue. Životinje se liječe gotovo na isti način kao i ljudi, idu na ultrazvuk, moraju vaditi krv, a mogu biti i u “životinjskoj bolnici” gdje imaju svoj krevetić, kupaju se, liječe i uređuju.
Saznali smo još puno toga i dogovorili smo da uskoro dolazimo u ambulantu u goste! Puno smo naučili I jako smo zahvalni našim gostima što su obogatili naša znanja o životu životinja!

Odgojiteljice: Danijela Kos i Sanda Franić

 

Podijeli s prijateljima!