ZAJEDNIČKE AKTIVNOSTI RODITELJA I DJECE

ZAJEDNIČKE AKTIVNOSTI RODITELJA I DJECE

Za početak ove aktivnosti predlažemo šetnju s djetetom na dvorištu ili u parku. U šetnji promatrajte prirodu u proljeće i razgovarajte s djetetom (postavljajte pitanja, ukazujte na biljke, životinje i okolinu, objašnjavajte djetetu i odgovarajte na pitanja djeteta). Pokažite mu travu, drveće, cvijeće, razgovarajte s djetetom kako izgledaju cvijet, latice, kakve je boje.

Po povratku kući pripremite prostor i materijale za likovnu aktivnost. Pod i stol zaštitite najlonom (možete izrezati veliku vreću za otpatke) ili starim novinama, a pripremite i zaštitnu pregaču za dijete (najlon vrećici možete izrezati otvore za ruke i imate jednokratnu pregaču ili odjenite djetetu staru košulju tako da ju zakopčate na leđima).

Pripremite tempere koje možete složiti u plićim plastičnim posudicama od prehrambenih proizvoda (npr. sira ili kutije od mesnih proizvoda). Trebat će vam pri ruci papirnati ručnici i vlažne maramice, naravno i papir na kojem će dijete slikati (idealno malo deblji papiri).

Klasični način slikanja je kistom, možete pripremiti u svakoj boji jedan kist tako da ne morate prati kist svaki put kad dijete promijeni boju. Podsjetite dijete da malo ocijedi kist prije nego počne slikati i da ga lagano povlači po papiru (ne tiskati).

Osim kistom, slikati se može i  prstima. Dijete umoči prstić u boju i otiskuje na papiru ili prstom povlači linije (kako želi).

Otiskivati cvjetiće možete plutenim čepovima, izrezanom spužvicom od suđa, izrezanim krumpirom u obliku cvijeta… Kartonsku rolu od toalet papira možete na jednoj strani izrezati na trakice, trakice malo stisnuti prema van i dobit ćete zgodan oblik cvijeta koji isto možete otiskivati.

Ako dijete želi može prvo cijeli papir oslikati zelenom bojom, pa kad se osuši na njemu otiskivati maslačke, tratinčice ili bilo koji cvijet iz mašte ili naravno slikati svoje najljepše cvijeće bez podloge ili s podlogom u nekoj drugoj boji.

Krasna prigoda da dijete uči o bojama, prirodi i svijetu oko sebe i razvija maštu i kreativnost.

 

Aktivnost osmislile odgojiteljice Ančica Šiprak i Snježana Krmpotić

Podijeli s prijateljima!